Dienst Anesthesie Sint-Elisabethziekenhuis Herentals

Kies hier de gewenste grootte van de tekst 100%  125%  150%  200%

PCA-Pomp


De pca-pomp staat voor "patient controlled analgesia"-pomp. Dat wil zeggen dat de patiŽnt door middel van deze pomp in de mogelijkheid wordt gesteld zijn pijn min of meer zelf te controleren.De pomp wordt na de operatie aangesloten op de peridurale catheter en de verbinding tussen de leiding van de pomp en de peridurale catheter wordt zorgvuldig afgedekt.De pomp zelf wordt aan het bed vastgemaakt.


Er zijn verschillende instelmogelijkheden, maar meestal wordt de pomp zo geregeld dat continu pijnstilling wordt gegeven en dat u toch de mogelijkheid heeft extra pijnstilling te krijgen. Dat kan u doen door op een knop te duwen die met de pomp verbonden is.De kabel met de drukknop wordt zo gehangen dat de drukknop binnen handbereik blijft.Met deze drukknop dient u de verdoving zelf te regelen.


Dit systeem heeft het voordeel dat u min of meer controle heeft over uw pijn. Bij pijn, moet u maar op het zwart knopje drukken. Hierbij wordt dan extra pijnstilling toegediend zonder dat de verpleging moet worden gestoord.

Dit systeem is een veilig systeem. Omdat de anesthesist een maximale dosis (per uur) heeft ingesteld, is overdosering niet mogelijk. Zo bijvoorbeeld is de pomp tegen overdosering beveiligd. Hoe dikwijls u ook op de knop drukt, de maximumdosis kan niet worden overschreden.